Po potrebi Dom za starije Put dobrote raspolaže antidekubitalnim madracima i stučnim osobljem osposobljenim i educiranim za tretiranje dekubitusa negativnim tlakom za čiji postupak imamo svu potrebnu opremu.

Dosadašnje spoznaje
Ulcerozna rana nastala pritiskom, također poznata kao rana nastala zbog ležanja, dekubitalna rana i rana zbog pritiska je područje oštećenja kože, potkožnog tkiva ili oboje. Dekubitus može biti bolan, može se inficirati i utjecati na kvalitetu života bolesnika. Povećan rizik za razvoj dekubitusa imaju ljudi s ozljedom kralježnične moždine i oni koji su nepokretni ili su ograničeno pokretni.

Postoji velik izbor mogućnosti za liječenje dekubitalnih rana, kao što su previjanje, kreme, preraspodjele pritiska na kožu i liječenje rane negativnim tlakom. Liječenje negativnim tlakom je tehnologija koja se vrlo često rabi za liječenje rana, uključujući i dekubitalnu ranu. Liječenje rane negativnim tlakom provodi se s pomoću stroja koji kontrolirano usisava zrak (negativni tlak) nakon što ga se pričvrsti za zavoj koji prekriva dekubitalnu ranu. Izlučevine rane i tkivna tekućina usisavaju se u spremnik stroja. U ovom sustavnom pregledu istraživači su analizom podataka iz dovršenih kliničkih studija pokušali otkriti je li metoda liječenja dekubitalne rane negativnim tlakom djelotvorna za dekubitalne rane.

Tretiranje dekubitusa
Dekubitusi zacjeljuju sporo te vrijeme cijeljenja od do jedne godine nije neuobičajeno. Osobe koje se bave liječenjem dekubitusa trebaju biti upoznate s načinom na koji je potrebno tretirati dekubitus, kao i s njegovom procjenom, dokumentacijom, planom njege te odabirom zavoja. Najbolje je ako liječenje provodi što je manje moguće osoba.

Za različite su kategorije dekubitusa potrebne različite strategije prematanja i različiti zavoji. Zavoje birajte sukladno njihovim svojstvima i vrsti dekubitusa. Pažljivo očistite dekubitus prije procjene. Procjenu je potrebno izvršiti na temelju kategorije, lokacije i veličine dekubitusa, zakova upale, boli, izgleda rubova rane te korita rane, količine eksudata, prisutnosti mrtvog tkiva, rasta novih stanica epitela i granulacijskog tkiva. Dokumentaciji dodajte sliku ili crtež dekubitusa. Općenito bi trebalo biti čim manje promjena zavoja moguće, kako bi dekubitus mogao imati priliku zacijeliti u miru. Dekubituse u kategorijama od II do IV nije potrebno prozračivati, jer zrak hladi i sprečava zacijeljenje dekubitusa.

Mlaka voda iz slavine može biti korisna (ovisno o kvaliteti vode). Oko zglobova i otvora potrebno je koristiti sterilne postupke. Suhe je dekubituse potrebno zaštititi, vlažne dekubituse držati vlažnima, a okolnu kožu zaštititi od labavljenja (maceracije); nekrotična je tkiva potrebno ukloniti. Prema pacijentima s dijabetesom i smanjenom perifernom cirkulacijom sa suhom crnom nekrozom na stopalima potrebno je odnositi se s posebnom brigom, a nekrozu je potrebno ostaviti netaknutom.

Ako je istovremeno potrebno previti nekoliko dekubitusa, najprije je potrebno previti najčišći dekubitus, a najprljaviji previti posljednji. Cilj lokalnog tretmana je ublažiti bol, smanjiti ili ukloniti svaki neugodan miris, smanjiti sekreciju dekubitusa, smanjiti učestalost i omogućiti bezbolne promjene zavoja. Samo netko tko je dobro upoznat s tim postupkom smije čistiti dekubitus škarama, pincetom ili kiretom.

Čimbenici koji potiču zacijeljivanje dekubitusa su:

  • blago kiseo pH
  • temperatura dekubitusa od otprilike 32°
  • zasićenost kisikom
  • oslobađanje od boli
  • redovit tretman

Bol je potrebno izbjegavati primjenom kreme ili gela za dekubitus (rane uzrokovane pritiskom) na području dekubitusa 0,5-1 sat prije planirane intervencije. Može biti potrebno i oslobađanje od boli peroralnim putem.